Kevään tuloa odotellessa voi vielä maistella juuresten ja kasvisten makuja viime vuodelta. Porkkanaa, naurista ja perunaa ja vähän eksoottisemmin vaikkapa bataattia ja kesäkurpitsaa.

Pese ja harjaa porkkanat ja perunat, leikkaa pois huonot kohdat ja porkkanoiden päät., mutta älä kuori niitä. Harjaa ja kuori nauriit sekä bataatit. Huuhtele kesäkurpitsa ja leikkaa paksu kanta pois.

Voitele uunipelti kevyesti tai laita sille leiivinpaperi. Lohko juurekset suurehkoiksi lohkoiksi, särmä 2- 4 senttiä. Lohko tai viipaloi kesäkurpitsa reiluiksi lohkoiksi.

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Levitä juurekset uunipellille ja pelti uuniin. Noin 15 minuutin kuluttua katso uuniin, onko juurekset alkaneet kivasti ruskistua hieman reunoita. Lisää kesäkurpitsan lohkot sekaan.  Voit sekoittaa juureksia välillä.

Kun juurekset ovat saaneet kivasti hieman väriä, laske uunin lämpötila 100-120 asteeseen.  Nyt juurekset saavat hautua kypsiksi ja sopivan pehmeiksi.  Noin tunnin kuluttua tarkista  porkkanan kypsyys joko tökkimällä haarukalla tai reilusti maistamalla.  Kypsennä lisää, jos niin haluat: maku vaan paranee.

Juurekset voi maustaa uunista ottamisen jälkeen. Suolaa voi laittaa maun mukaan. Hunajaa voi lorauttaa hieman. Rapsi/rypsi- tai oliiviöljyä voi laittaa mielen mukaan. Tuoreita tai kuivattuja yrttejä voi sekoittaa mukaan ennen tarjolle laittoa.

Mutta suosittelen, että maistat juureksia ensin sellaisenaan ennen maustamista. Uunissa paahtaminen saa juuresten maut tiivistymään ja niistä tulee suloisen makeita. Voi vaikka tehdä niin, että vie suolapurkin ja muut  tykötarpeet pöytään ja antaa ruokailijoiden itse maustaa maun mukaan.

Tällä tavällä voi valmistaa myös pelkkiä lohkoperunoita uunissa. Sama järjestys: ensin tiukka paahto ja sitten haudutus pienemmällä lämmöllä.

Vinkki: tee kerralla isompi satsi juureksia; ne ovat herkullisia myös lämmitettyinä ja sopivat niin liha-, kala kuin kanaruokienkin lisukkeeksi.