Kuukausi vierähti kevätväsymyksen kourissa. Sillä aikaa lumet on lähes sulaneet, muuttolintuja on saapunut, leskenlehdet ja sinivuokot on jo kukassa. Siis on aika herätä kevääseen!

Voikukkia joudumme vielä odottelemaan salaattia varten;), mutta on paljon muutakin mitä on meillä vielä listalla.

Erilaiset piiraat, makeat ja suolaiset, on nopeasti valmistettavia ja kätevää tarjottavaa niin  ihan arkiruokana kuin juhlissa tai vierasvarana.

Taikinaresepti suolaiseen tai makeaa piiraaseen, tämä onnistuu aina

250 g leivinmargariinia tai voita

4 dl vehnäjauhoa

1 tl leivinjauhetta

1 muna

 

Nypi rasva ja jauhot (joihin on sekoitettu leivinjauhe) keskenään  tai sekoita ne yleiskoneessa, lisää muna ja vaivaa sekaan.

Tämä taikina riittää yhteen piirasvuokaan läpimitta n. 25-30 cm.

Tämä taikina on sen verran rasvainen, että vuokaa ei tarvitse erikseen rasvata ja jauhottaa, jos tarjoat piiraan suoraan piirasvuoasta  Jos haluat siirtää piiraan ja tarjota joltain juhlavammalta astialta, on hyvä leikata piirasvuoan pohjalle leivinpaperi ympyrä (sen verran iso, että reunat nousee vuoan reunojen tasalle tai ihan vähän ylikin). Piiras on helppo nostaa vuoasta paperin avulla ja siirtää sillä siististi tarjoiluvadille.

Taikina painellaan vuoan pohjalle ja reunoille. Taikinan reunat voi painella haarukalla 'pitsimäisiksi'.

Suolaiseen täytteeseen voi käyttää vaikkapa

- kinkkusuikaleita, tomaattilohkoja ja juustoraastetta

- tomaattilohkoja, paprikaa, fetajuustoa ja oliiveja

- tonnikalaa ja/tai lohta, tilliä  ja juustoraastetta

- maissia, porkkanaa, paprikaa, parsakaalia ja juustoraastetta

- broilersuikaleita (kypsiä),  maissia ja ananasta, juustoraastetta

- tai ihan mitä vaan kaapista löytyy

Täyteaineet joko sekoitetaan ensin kulhossa ja kaadetaan taikinapohjalle tai ladotaan pohjalle kerroksittain.

Täytteen päälle kaadetaan kastike, joka sitoo täytteen.

Siihen  tarvitaan 2dl kevytkermaa,  2-3 kpl kananmunia sekä n. 1dl juustoraastetta. Sekoitetaan kevyesti. Tähän kastikkeeseen voi lisätä vielä mausteita, jos niin haluaa (tonnikala, kinkku ja juusto on itsessään suolaisia eli suolaa ei välttämättä tarvita).

Kaadetaan kastike täytteiden päälle. Lopuksi ripotellaan päälle hieman juustoraastetta.

Paistetaan 200 asteisessa uunissa n. 25 minuuttia, kunnes piiras on hyytynyt ja saanut kauniin ruskean pinnan.  Vuoka sijoitetaan uuniritilälle uunin alaosaan n. 1/3 uunin korkeudesta. Näin varmistetaan se, että piiraan pohja kypsyy tarpeeksi.

Tarjotaan joko lämpimänä tai kylmänä pienen salaatin kanssa. Kahvi- tai teehetken tarjottavaksi piiraasta riittaä 8:lle, kevytateriaksi 4:lle.

 

Kiitokset Wiilealle ja Elegialle herättelyistä ja voikukkasalaattiin palaan kun aika on;)