Sämpylöiden leipominen on kivaa, nopeaa ja siinä säästää todella paljon.

 

Ihan perussämpylätaikinaan (n. 20 kpl) tarvitaan 5 dl vettä, pussi kuivahiivaa, 2 tl sokeria, 2 tl suolaa, 10 dl jauhoa, loraus öljyä. Jauhona voi käyttää vehnäjauhoa, sämpylä- tai grahamjauhoa tai niiden sekoitusta.

 

Kuivahiivaa käytettäessä veden tulee olla kuumempaa kuin kädenlämpöinen, muttei kuitenkaan polttavaa. Veden voi hyvin lämmittää taikina-astiassa mikrossa, jolloin myös astia on valmiiksi lämmin taikinan tekoon ja kohotukseen.

 

Sekoitetaan veteen hiiva, sokeri ja suola. Sokeria tarvitaan hiukka, jotta hiiva herää kohottamaan taikinan.

 

Sekoitetaan jauhoja vähitellen taikinaan aluksi vispilällä ja kun taikina alkaa kiinteytyä, siirrytään vaivaamaan käsin. Lisätään jauhoja pikkuhiljaa ja vaivataan reilusti ja mahdollisimman pitkään. Mitä pitempään vaivaat, sen kuohkeammat sämpylät saat. Kun taikina alkaa irrota astian reunoista, lorautetaan sekaan vielä hieman ruokaöljyä, vaivataan se sekaan ja laitetaan taikinakulho lämpöiseen kohtaan liinan tai kannen alle nousemaan.

 

Kun taikina on noussut noin kaksinkertaiseksi, voidaan alkaa leipoa sämpylöitä. Otetaan koko taikina aluksi leivinalustalle, pyöritellään ja vaivataan sitä siinä vielä hetki. Lisätään kevyesti jauhoja alustalle, mikäli taikina tarttuu kiinni.  Pyöritetään taikinasta pötkylä, josta leikataan tasakokoisia palasia. Palaset pyöritellään sämpylöiksi ja laitetaan pellille leivinpaperin päälle. Kun kaikki palaset on kertaalleen muotoiltu, käydään sämpylät vielä kerran läpi, leivotaan toiseen kertaan palloiksi, muoto asettuu näin paremmin.

 

Pelti laitetaan lieden päälle nousemaan ja uuni laitetaan kuumenemaan 220 asteeseen. Suunnilleen samoihin aikoihin kun uuni on kuuma, ovat myös sämpylät nousseet.

 

Paistetaan noin 15 minuuttia. Kypsän sämpylän tunnistaa siitä, että se on kevyt ja kuori hieman kopiseva.  Jos pohja ei ole tarpeeksi ruskea, voi sämpylät kääntää nurin ja paistaa pohjia vielä viitisen minuuttia.

 

Tätä perusohjetta voi muunnella lisäämällä taikinaan vaivaamisen loppuvaiheessa esim. leseitä, kaurahiutaleita, auringonkukan- tai seesaminsiemeniä, kuivattua nokkosta tai yrttejä.

 

Hyviä leivontahetkiä ja maukkaita sämpylöitä!