Olin päättänyt kirjoittaa tänään perunasta, kansallinen perunaviikko kun alkoi. Mutta: aamulla näin kaapissa tomaattisäilyketetran, ostettu Lidlistä n. 40 centillä, ja niin koko päivän oli mielessä vain tulisen kuuma tomaattikeitto, sellainen kuin äiti aina teki.

Siispä tehdään tomaattikeittoa neljälle, vanhaan tyyliin ja edullisesti.

Kattilan pohjalla sulatetaan 2 ruokalusikallista margariinia, sekaan 3-4 ruokalusikallista vehnäjauhoa. Kiehautetaan jauhot rasvassa, ei siis ruskisteta,  sekoitetaan koko ajan ja annetaan jauhojen vähän tiristä. Jos vähän pääsee ruskistumaan, niin ei se tässä  ruoassa vaarallista ole.

Tomaattina minulla oli tomaattimurskaa 400 g tetra. Tomaattimurska siis vehnäjauhoseoksen sekaan, pyöritellään kauhalla, kiehutellaan hetki. Lisätään n. litra  vettä, loraus soijakastiketta, yrttejä (rosmariinia, oreganoa tms kaapissa sattuu olemaan), mustapippuria maun mukaan.  Keiton voi myös maustaa kana- tai kasviliemikuutiolla, mutta se ei ole välttämätöntä. Maistellaan koko ajan maustaessa, milloin keiton maku syttyy. Hurjimmat saa laittaa mukaan vaikka chilia tai valkosipulia. Suolan määrä myös oman maun mukaan, ja suolaahan voi aina lisätä vielä lautasellakin.

Pieni hauduttelu keskilämmöllä.

Äitini tomaattikeittoon kuuluivat aina krutongit - leipäkuutiot. Paadetaan vähintään yksi viipale jotain vaaleahkoa leipää per ruokailija, kuutioidaan leipä n. sentti kertaa sentin paloiksi ja kukin saa lusikoida leipäkuutioita keittonsa päälle.

Terveysintoijat kyselee nyt, että miksi sitä vehnäjauhoa sinne keittoon pitää laittaa ja rasvaakin. Mielestäni kahdesta syystä. Ensinnäkin vehnäjauhosuurus lisää keiton määrää: neljän   desin tomaattimurskasta saa 1, 4 litraa täyteläistä keittoa, ja edullisesti.

Ja toisaalta: jauhosuurus pehmentää ja pyöreyttää tomaatin hiemän metallista makua, mausteetkin tuntuu pehmeämmiltä ja ikäänkuin sulautuvat yhteen.

Tästä keitosta voi sitten alkaa kehitellä ruokaisampaa mielikuvituksen ja/tai jääkaapin sisällön mukaan. Päälle voi silputa kinkkua, raastaa juustoa tai keittää sekaan rakettispagettia, niin sopasta tulee pika-minestrone.

Itse ahmin kaksi lautasellista, enkä ehtinyt edes paahtaa leipää, silppusin sen vaan keiton päälle;)