Blogistaniassa on muutamaan otteeseen vastaan tullut nyt kevään aikana keskustelua ja reseptejä jääpaistista tai linnapaistista, jolla nimellä itse aiemmin tämän paistin valmistustavan tunsin. Tämä ohje  sopii laiskahkoon kesäiseen ruoanlaittoon, ei tarvitse paljoa tehdä tai vahtia ja hyvää tulee.

Jääpaistiin tarvitaan kohtalaisen kokoinen palanen naudan tai riistan paistia (1 - 1,5 - 3,5 kg ) ulkofilettä tai vastaavaa. Blogistanisassa joku on tehnyt jääpaistin myös possusta ja hyvää kuulemma tulee niinkin.

Pakastimesta otettu jäinen paisti laitetaan uuniin aluksi 150 asteeseen noin tunniksi, sen jälkeen uunin lämpötila lasketaan n. 80-100 asteeseen. Paisti kypsyy uunissa tuntikausia, sen voi hyvin laittaa uuniini illalla nukkumaan käydessä ja aamulla se on kystä kyllä. Paistiin voi tökätä paistilämpömittarin siinä vaiheessa kun se lihaan uppoaa.

Kun paisti on saavuttanut sopivan kypsyyden paistomittarin mukaan, se upotetaan kiehuvan kuumaan mausteliemeen  ja jätetään maustumaan ja jäähtymään pikkuhiljaa. Paisti imee itseenä mausteliemen maut todella ihanasti.

Itse keitin seuraavanlaista maustelientä

- vettä n. 1,5 litraa
- 4 yrttiliemikuutiota
- iso loraus soijakastiketta
- mustapippuria (ja muita pippureita maun mukaan)
- kuivattuja yrttejä
- kuivattuja sieniä pari kourallista (mustaa torvisientä, suppiksia, mustavahakasta ja herkkutattia)
- valkosipulijauhetta
- loraus ruokaöljyä

Keitin lientä melko pitkään paistin valmistumista odotellessä, jotta sen maku syveni. Kuumensin liemen vielä kiehumapisteeseen juuri ennen kun upotin paistin siihen.  Annoin paistin jäähtyä liemessä ensin hellalla jonkin aikaa, ja siirsin paistin liemikattilassa sen jäähdyttyä jääkaappiin maustumaan. Paisti oli jääkaapissa maustumassa yön yli.

Näin valmistaen liha ei kuivu vaan pysyy mehukkaana. Ja liha maustuu syvemmin ja maukkaamin kuin pelkästään pintamaustamalla tai etukäteen marinoimalla. Kuivatut sienen antoivat liemelle toki oman herkullisen makunsa.

Liemi kannattaa käyttää myös hyväksi: siitä voi jatkojalostaa ainakin kastikkeen paistille mutta myös sieni- tai sieni-kasviskeiton alkukeitoksi. 

Tein juhliin tätä paistia naudan ulkofileestä. Juhlissa kuulin yhden nuoren miehen sanovan toiselle: "Hei, tää liha on hyvää, tää on varmaan härkää tai jotain..."  ;)

ps. Wiilea-dear, on ollut kiirettä ja väsyä. Nyt on loma ja palailen blogiin;) Kiitos uskollisesta vierailusta!