Soijapavun käyttö on ollut minulle vierasta.  Lukijani Mirva kommentoi juttua "Kaksi ruokaa jauhelihasta", että aikoo kokeilla reseptejäni ilman lihaa, käyttämällä soijarouhetta. Hän neuvoi minulle myös hyödyllisen linkin:  soijarouheen uusi edistyksellinen käyttötapa on esitelty osoitteessa http://kurpitsamoska.livejournal.com/32853.html.

Soijapapu on aiemmin neuvottu ensin turvottamaan  liottamalla ja sen jälkeen valmistamaan. Kokeilin nyt  uutta tapaa turvottaa pavut paistamalla ne pannulla.

Kuumennetulle paistinpannulle kaadoin n. 1 desilitran rouhetta. Kuumentelin rouhetta pannulla hetken ihan ilman rasvaa. Rouhe alkoi paahtumaan ja pannulta nousi miellyttävä tuoksu. Lisäsin joukkoon n. 2 rkl ruokaöljyä ja jatkoin paistamista vielä hetken. Aloin lisätä vettä seokseen desilitra kerrallaan ja annoin seoksen kiehua hiljalleen. Massa imee vettä itseensä melko paljon pikkuhiljaa, sekoittelin ja lisäsin vettä niin kauan kuin se imeytyi. Massa oli kauniin paahtuneen ruskeaa.

Minulle oli kerrottu, että soijarouhe ei itsessään maistu juuri millekään. Olen tästä samaa ja erimieltä. Soijarouheella on oma luontainen melko vahva perusmakunsa, mutta se ei ole itsessään ole mielestäni mitenkään herkullinen. (Siis: kello oli viisi yli viisi aamulla, kun maistelin keittiössäni paistettua soijamassaa!!).

Koska on sieniviikko, tuli mieleeni kokeilla soija-sieni -yhdistelmää. Minusta myös tuntui, että yhdistelmästä voisi saada aikaan makusinfonian. Olen hulluna sienestykseen ja siksi kaapissani on itsekerättyä ja kuivattua sientä montaa sorttia.

Valitsin sieneksi kuivatun suppilovahveron, koska sen maku on suhteellisen voimakas ja soija tarvitsee parikseen toisen kunnon maun. Musersin pannulle noin desilitran kuivattua sientä, lisäsin vielä hieman vettä ja annoin sienten vettyä massan sekaan. Annoin hiljalleen hautua.

Maistelin, eikä massa maistunut juuri miltään, vain soijalta, sienen maku oli kadoksissa. Siis maustamaan. Lorautin sekaan hieman soijakastiketta (herättää sienen maun!), hieman valkosipulirouhetta ja suolaa. Ei maistunut vieläkään oikein miltään. Lisäsin vielä ihan vähän suolaa. JA IHME TAPAHTUI: soijan ja sienen makuliitosta tuli uskomaton. Maku oli kuin hyvässä jauheliha-sienimössössä, mutta vielä paljon parempi. Siinä on mukana miellyttävä pähkinäinen tuoksu.

Tätä soija-sieni -yhdistelmää voisi syödä sellaisenaan salaatin kanssa tai täyttää tacoja tai tortilloja sillä. Siitä voisi tehdä kastikkeen suurustamalla se joko vehnäjauholla tai maizenalla ja lisäämällä kermaa. Sitä voisi käyttää makaronilaatikon tai lasagnen "jauhelihana". Itse aion kokeilla "lihapullia" lisäämällä sekaan vehnäjauhoa, kananmunaa, korppujauhoa ja perunamuusijauhoa.

Tämä oli ensimmäinen kokeiluni, mutta ei varmasti jää viimeiseksi. Seuraavalla kerralla taidan kyllä jättää sen ruokaöljyn pois soijan paistamisesta: kokeilen veden lisäämistä pelkkään paahdettuun soijaan.

Kuivatut sienet on kaupassa melko kalliita, toisaalta ne on tosi tiivistettyä makua ja ruokaa. Seuraavana vaihtoehtona kokeilisin herkkusieniä tölkistä, niissä herkkusienen maku on voimakkain. Kaupan tuoresienistä yhdistäisin soijaan siitaketta.

Puolenkilon soijapapurouhepussi S-Marketista 1,79 euroa (noin puoli litraa).