Piti vielä kokeilla pataruoan tekemistä soijarouheesta. Tavoitteena oli myös tehdä mahdollisimman edullinen ruoka.

Kuumensin padan (kattila tai paistinpannu käy yhtä hyvin) ja kaadoin 2 desilitraa (juomalasillisen) soijarouhetta pataan ilman rasvaa. Paahdoin soijarouhetta niin, että alkoi saada vähän  väria ja tuoksui ihanalta. Lisäsin ja keitin rouheen sekaan ensin 2 desilitraa vettä, joka imeytyi nopeasti. Lisäsin vielä toiset 2 desilitraa vettä, joka sekin imeytyi soijaan, joskin vähän hitaammin.

Lisäsin pataan purkillisen tonnikalaa öljyssä  (185 g) sekä pahvitölkilllisen tomaattimurskaa (400 g). Sekoittelin ja annoin hautua jonkin aikaa. Maistoin, ja aluksi mössö ei maistunut juuri miltään, ei  maistunut tonnikala, ei tomaatti eikä oikein edes soija.

Lisäsin 2 teelusikallista suolaa, sekoitin ja maistoin. Maku alkoi kehittyä. Vielä pieni ripaus suolaa ja maut alkoi olla kohdallaan: suola herätti maut, jokaisen erikseen ja myös yhteen. Lisäsin vielä ripauksen valkosipulijauhetta ja mustapippuria ja reilumman ropauksen oreganoa (jos kaapissa on jotain yrttiä tai pippureita niin rohkeasti sekaan vaan) . 

Annoin hautua vielä hetken. Ruoka oli kauniin väristä, tuoksuvaa ja todella hyvän makuista. 

Tätä peruspataa varten tarvittiin siis 2 dl soijapapurouhetta (500 g 1,79 euroa = on noin puoli litraa, tämän ruoan osuus 72 centtiä), purkillinen tonnikalaa öljyssä (59 centtiä) sekä pahvitetra tomaattimurskaa (40 centtiä). Lisäksi vettä, suolaa ja hieman mausteita. Padasta tulee 3 reilua annosta tuhtia ruokaa eli annoksen hinnaksi  tuli   57 centtiä.  Kaikissa näissä tuotteissa on melkoisia hintaeroja, kannattaa etsiä edullista vaihtoehtoa.  Tärkeää on, että tonnikala on säilötty öljyyn, ei veteen.

Tätä pataa voi sitten muunnella monin tavoin lisäämällä sekaan vaikka sieniä,  oliiveja, paprikoita, maissia, kesäkurpitsaa tai vaikka kapriksia.