Suomessa ostetaan kaupasta Italiansalaattia, joka nykyisellään on usein makaronipohjainen majoneesimössö. Olen ollut espanjalaisten ruokien pyörityksessä viime päivät ja joutunut opettelemaan uutta, mikä on todella mukavaa.

 Suomessa Italiansalaattina tunnettu ruoka on maailmalla, erityisesti Espanjassa ja Latinalaisen Amerikan alueella suosittu ruoka nimellä Ensalada Rusa  - Venäläinen salaatti. Salaatin historia menee 1860-luvun Moskovaan, jos asia kiinnostaa voi googlata lisätietoa. Nykyisin tälle salaatille ei liene enää yhtä oikeaa ohjetta, vaan löytyy monta maukasta sovellusta. Joka tapauksessa itse tehtynä tästä salaatista saa kylmän kesäisen herkkuaterian tai maukkaan lisäkkeen vaikkapa grillatulle lihalle tai kalalle

 

Ensaladilla Rusa – Pieni Venäläinen salaatti

 

Perusraaka-aineet:

 

* keitettyä perunaa  viipaleina tai kuutioina
* pakasteherneitä
* keitettyä porkkanaa ohuina suikaleina

 

Peruspohjaan lisätään mieltymyksen mukaan

- kovaksikeitettyjä munia, viipaleina salaatin päälle
- paprikaa pieninä kuutioina
- papuja pilkottuina
- suolakurkkua pieninä kuutioina
- tuoretta kurkkua pieninä kuutioina
- kaprista pieni purkillinen liemineen
- oliiveja (vihreitä) maun mukaan

 

Ruokaisaan salaattiin voi lisätä myös

 

- tonnikalaa, lohta, kanaa, paistia…pieninä kuutioina
- pieni sipuli ihan pieneksi hakattuna tai ruohosipulia pieneksi leikattuna

 

Tästä voi tehdä myös ruokaisan kasvisversion käyttämällä proteiinilähteenä papuja

 

Salaatin kastikkeena, jota saa olla runsaahkosti

majoneesia
sinappia
mustapippuria
sitruunamehua
suolaa (kannattaa maistella ensin)

 Salaatin päälle hakataan tuoretta persiljaa

 Itse käytin salaattiin perunan lisäksi suolakurkkua, herneitä, kaprista ja oliiveja ja hyvää oli niinkin. Perunan jätin viipaleiksi, näytti mielestäni paremmalta kuin että kaikki raaka-aineet olisivat olleet pientä kuutiosilppua.

Tämä salaatti on hyvä tehdä jääkaappiin etukäteen maustumaan, mutta pitää pitää huoli siitä, että jääkaapin lämpötila on tarpeeksi kylmä näin kesäaikaan varsinkin.

Jätin tarkoituksella määrät tästä ohjeesta pois,  rohkeasti kokeilemaan raaka-aineita omien mieltymysten mukaisesti. Jos tätä tekee pääruoaksi voisi laskea perunamääräksi 1,5 - 2 perunaa per ruokailija, jos tulee lisäkkeeksi, niin yksi peruna per ruokailija on jo runsaasti.