tiistai, 27. maaliskuu 2012
Puolukkametsän muisto: vispipuuroa ja puolukkaleipää
Keitetään
noin litra vettä ja muutama desilitra puolukoita
n. 15 minuuttia, niin, että kuoret hajoaa ja nesteestä tulee kauniin punaista
Siivilöidään neste
ja otetaan kuoret siivilästä talteen.
Leipä
Otetaan puolukkanestettä n 2 dl erikseen leivontakulhoon, lisätään mukaan kuoret. Leipätaikinaan lisätään 2 dl vehnjäjauhoa, 2 dl ruisjauhoa seka 1 dl kauraryynejä. Kohotusaineeksi 2,5 tl kuivahiivaa sekä ripaus sokeria. Leipä kaipaa hieman suolaa eli sitä noin 1 tl. Taikina sekoitetaan ja kaadetaan leipävuokaan (voideltu, jauhotettu). Annetaan nousta noin puoli tuntia eli uunin kuumentumista 225 asteeseen odottaessa.
Paistetaan 15 minuuttia kovalla lämmöllä, sitten lasketaan lämpötilaa 175 asteeseen ja jatketaan paistamista vielä 20-30 minuuttia. Kypsä leipä on kevyt ja kopiseva kuorinen.
Vispipuuro
Kuumennetaan puolukkaliemi kiehuvaksi, maustetaan 1dl sokerilla ja lisätään mannasuurimot 1,5 dl kaataen pikkuhiljaa nauhana koko ajan tasaisesti hämmentäen. Annetaan kiehua hiljaa kuplien vähintään 10 minuuttia. Kypsä puuro jäähdytetään ja vispataan ilmavaksi ja vaaleanpunaiseksi käsin tai vatkaimella.
Kommentit