"Tiesitkö, että sienien soluseinämät ovat kitiiniä."  Niin minulle kertoi muutama vuosi sitten hyvä ystäväni, ja minähän intin vastaan, ei voi olla. Mutta kyllä niin on.

Sienissä ei ole rasvaa, ne ovat siksi terveellista ravintoa. Sienet ovat ravintoarvoltaan rikkaita. Sieniä syödään ihan liian vähän niiden terveellisyyteen nähden.

Vanhat sienikirjat opettivat: "Opettele tuntemaan myrkkysienet. Poimi vain tuntemiasi sieniä." Ehkä tästä syystä on monia, jotka ei suin surmin uskalla sientä suuhunsa pistää. Muttamutta. Mitä he menettävätkään.

Turvallinen tapa poimia sieni on poimia se kaupan vihannesaltaasta (jonne sienet sijoitetaan, vaikka sieni ei ole edes kasvis).  Tuoreina on saatavilla kasvatettuja herkkusieniä, siitakesieniä ja osterivinokkaita. Säilöttyinä on saatavilla kantarellia, suppilovahveroa ja sekasientä (rouskusössöä). Tutuin sieni meille taitaa olla purkkiherkkusieni - kokonaisena tai viipaleina.

Kaikkien suomalaisten vanhojen sieniruokaohjeiden alussa lukee: "Otetaan kaksi suurta sipulia, jotka silputaan ja kuullotetaan kevyesti. Sipulisilppuun lisätään pienityt sienet......"

EI EI EI!!! Olen sitä mieltä, että entisaikaan kaikkiin ruokiin paitsi kaurapuuroon lisättiin sipulia, että saatiin aikaiseksi enemmän ruokaa, niinkuin laitettiin sipulia esim. lihapullataikinaan. Ei ihan aina tarvitse aloittaa reseptiä sipulilla (anteeksi vaan Isosisko!).

Sienillä on herkkiä makuja. Herkkusienellä on suorastaan neuroottisen herkkä maku. Herkkutatin maku on hienostuneen herkkä (eikä italialaiset tapa herkkutatin aromia sipulilla!!!). Kantarellin suloisensuloinen kesäisen huumaava tuoksu ja aromi pitää herättää hellästi. Orakkaiden hunajaiset kukkaiset tuoksut on ihan omaa luokkaansa. Mustavahakkaan valkoapilan tuoksut saa suoraastaan itkemään....

Sienet on tutustumisen arvoinen asia. Tällä viikolla Citymarketissa on siitäkesieni tarjouksessa. Siitakesieni on viljellyistä sienistä mielestäni lähinnä villisienen makua.

Siitakesienirasiasta (100 g 1,49 euroa) saa tehtyä keiton. Lisäksi tarvitaan vehnäjauhoa, margariinia, soijakastiketta sekä kermaa tai maitoa.  Voi käyttää myös kasvis- tai kanaliemikuution, jos haluaa.

Kattilan pohjalle 2 kukkura ruokalusikallista margariinia tai öljyä. Lisätään pilkotut sienet, kuullotellaan hieman, jotta maku irtoaa.  Nostetaan sienet  sivuun hetkeksi. Kattilan pohjan rasvaan lisätään  5 ruokalusikallista vehnäjauhoa ja annetaan jauhon kiehua ja  tiristä hetki. Lisätään kattilaan 1 litra vettä  ja kana/lihaliemikuutio ja sekoitetaan tasaiseksi. Annetaan kiehua kevyesti, sekoitellaan, että pysyy tasaisena Lisätään sienet. Lisätään loraus soijaa. Annetaan kiehua  vielä kevyesti. Lisätään 2 dl kermaa tai maitoa.  Annetaan kiehahtaa jälleen. Maistetaan maku, lisätään tarvittaessa  maun mukaan loraus soijaa ja /tai ripaus suolaa. Ja ripaus valkosipulijauhetta, jos on ihan pakko.

Kun keitto on saanut kiehahdella lempeällä lämmölla n. 10 minuuttia alkaa maut olla kohdallaan.

Tarjotaan sämpylöiden, patongin tai paahdetun leivän kanssa.

(Jos pakastimessa on suppilovahveroita, kantarellia tai muuta sientä, niinkäytetään tietysti niitä. Jos on kaapissa kuivattua sientä, niin liotetaan puoli desilitraa sientä yön yli  vedessä jääkaapissa ja käytetään keittoon sekä sieni että liemi ja lisäksi jauhetaan morttelissa pari ruokalusikallista kuivaa sientä ja maustetaan keitto jauheella).