Wiilea esitti toiveen lämpimän tonnikalaruoan ohjeesta. Ihan ensiksi paljastan  nyt tonnikalaruokieni ykkösen; voi olla, että jo huomenna kadun tätä katkerasti;) Tämäkin on pastaa, mutta....

 

Lumon tonnikalalasagne

Lasagneen tekoon tarvitaan pastalevyjen lisäksi kaksi soosia ja juustoraastetta.

Soosi 1. valkokastike eli bechamel-kastike

2-3 rkl margariinia ja/tai öljyä

0,5 dl vehnäjauhoa

1 l maitoa

2 dl juustoraastetta

Kuumenna kattilan pohjalla rasva, lisää jauhot ennenkuin rasva alkaa ruskistua. Sekoita jauhoja rasvassa koko ajan, rasva-jauho-seos alkaa tiristä, sekoita vaan. Ennenkuin rasva alkaa ruskistua, kaada sekaan maito, sekoita koko ajan ja anna kiehahtaa kevyesti. Kastike alkaa sakeutua pikkuhiljaa. Lisää juustoraaste, sekoita, anna vielä kevyesti kiehahtaa ja siirrrä kattila sivuun odottamaan. Tämä on se lasagnen tekemisen vaikein vaihe, loppu on ihan leikkiä)

Soosi 2. Tonnikalakastike

3 prk tonnikalaa öljyssä (ei vedessä!!!!)

n. 400 g  tetra tomaattimurskaa

n. ruokalusikallinen valkosipulijauhetta

noin puoli desiä soijakastiketta

2-3 teelusikallista mustapippuria

Kuumenna tonnikala kattilassa (kaikki öljyt mukaan!), sekoita sekaan tomaattimurska ja mausteet. Anna kiehua kevyesti, kuplien, n. 10 min. Maista maku: soosin tulee olla tässä vaiheessa todella vahvan makuista; jollei ole, lisää soijaa ja pippuria

Voitele lasagnelle sopiva vuoka (jos vuoan reunat on pyöreät, niin ei huolta: palastellaan pastalevyjä).

Aloita lasagnen kokoaminen laittamalla vuoan pohjalle kerros tonnikalasoosia. Päälle kerros lasagnelevyjä (jos nurkat tulee vastaan tai levyt ei oo sopivan kokoisia, niin palastelemalla vaan kerros: kyllä ne kiehuu siellä uunissa yhteen;) Sitten kerros valkokastiketta. Ja näin vuorotellen. Päällimäiseksi pitäisi tulla kerros valkokastiketta, jonka päälle ripotellaan vielä uustoraastetta.

Laitetaan  225 asteeseen noin puoleksi tunniksi. Pinta saa kauniin värin ja lasagne kiehuu ja kuplii uunissa. Vähennetään lämpotilaa n. 175 asteeseen ja jatketaan kypsennystä vielä ainakin puoli tuntia. Jos pinta tuntuu ruskistuvan (palavan) liikaa, voi loppukypsennyksen ajaksi vuoan päälle laittaa leivinpaperia tai foliota tai kannen.

Kypsä lasagne tuoksuu jumalaiselta. Mutta vielä hetki malttia. Otetaan lasagne uunista, nostetaan vaikka hellan päälle ja annetaan "tekeytyä" hetki. Juuri uunista otettu lasagne on juoksevan vetistä ja liian kuumaa; kun se saa hetken levätä, niin kosteus ja maut tasoittuvat.

Lisänä raikasta vihreää salaattia: jäävuorisalaattia, tomaattia ja kurkkua. Ja tietty osa porukasta haluaa mukaan ketsuppia!

 

KIITOS KAIKILLE TEILLE, JOTKA OOTTE KERTONEET ODOTTANEENNE MINUA TAKAISIN, ette voi uskoa miten hyvältä se tuntuu;)