Viikonlopun puoli-ylellinen ruokavihje tällä kertaa on uuniperunat.

Viikonlopun nopeaksi ruoaksi uuniperunat sopivat, kunhan kerron teille nopean tavan valmistaa ne. Ylellisyys syntyy siitä, että uuniperunan täytteen tai vielä mieluummin täytteet voi tehdä mieltymystensä ja mielihalujensa mukaan.

Ostetaan vähintään yksi tosi-iso uuniperuna per ruokailija (Rosamunda on paras). Pestään ja harjataan, jollei ole jo pesty ja harjattu valmiiksi.

Kiedotaan perunat jokainen talouspaperiin. Ladotaan perunat mikroastiaan, mielellään kannelliseen sellaiseen. Jollei astiassa ole kantta, voi käyttää esim. ruokalautasta kantena.

Kypsennetään perunat mikrossa täydellä teholla n. 16-20 minuuttia / 4 tosi-isoa perunaa. Perunat voi kääntää kypsennyksen puolivälissä. Perunat on kypsiä, kun tökkää sormella ja peruna antaa hieman periksi.

Pehmenneet perunat puretaan talouspaperista ja kiedotaan jokainen foliopaperiin. Annetaan jatkokypsyä foliossa jonkin aikaa. Folionyytit voi laittaa vaikkapa patalappujen tai pyyheliinan sisään, jotta pysyvät lämpiminä.

Sitten siihen ylellisyyteen: soosit maun mukaan.

Pohjana täytteelle käytän itse useimmiten kermaviiliä. Kermaviiliin voi sekoittaa esim. suikaloitua kylmäsavulohta, katkarapuja, tonnikalaa, palvikinkkua, kaprista, suolakurkkua, tilliä, persiljaa, kananmunahaketta, tuorejuustoa, raejuustoa, kurkkusuikaleita jne.

Omat suosikkini ovat

*kermaviili-palvikinkku-kapris-(sinappi)-(mustapippuri)-raejuusto

*kermaviili-tonnikala öljyssä-kylmäsavulohi-tilli-sitruunamehu-mustapippuri-raejuusto

* kermaviili-katkaravut-tilli-mustapippuri-sitruunamehu-raejuusto

Täytesoosit on hyvä tehdä etukäteen, vaikkapa jo edellisenä iltana jääkaappiin "maustumaan", silloin maut pääsee parhaisten esiin.

Yhdellä perunalla lähtee juuri ja juuri nälkä salaatin ja patongin kera; on hyvä valmistaa pottuja vähintään puolitoistakertaa syöjien määrä, että nälkäisemmät saa santsata.

Ja sooseja on kiva olla ainakin kahta eri sorttia, että pääsee maistelemaan.

Kukin ruokailija avaa folionyyttinsä, leikkaa veitsellä ristin perunan päälle ja  puristaa perunan auki. Täytettä voi ottaa vähitellen ja samaa perunaa voi maustaa eri soosein ruokailun aikana.

Perunat kypsyvät uuniperunamaisiksi sen vuoksi, että ne on  mikrokypsennyksessa kiedottu talouspaperiin ja kypsennetään kannellisessa astiassa.

Pidemmän kaavan mukaan perunat asetetaan uunipellille suolapedin päälle ja kypsennetään tavallisessa uunissa parisen tuntia.

Kannattaa kokeilla mikroa vaikka epäilyttäisikin: kasvikset on kalan lisäksi ainoita asioita, joita kypsennän joskus mikrossa.