Illaksi jotain ruokaa perheelle, nopeasti, hyvää, täyttävää ja edullista. Onko se mahdollista.

Edullinen ruoka kiireessä lienee mahdottomuus. Edulliseen syömiseen pitää vähän satsata - aikaa. Pienellä suunnitelmallisuudella voi päästä pitkälle ja säästää selvää rahaa.

Edullisen ruokatalouden pohjana on jonkinasteisesti varusteltu kuiva-ainekaappi. Kaapissa pitäisi aina olla jauhoja, ryynejä, mausteita, kuivahiivaa, leivinjauhetta, ehkä maitojauhetta sekä perheelle mieluisia säilykkeitä. Jos tässä kuulostan perus-martalta, niin anteeksi ja toivon, että jaksat lukea vielä vähän eteenpäin.

Ei kannata rynnätä hankkimaan kuiva-ainekaappiin varastoa kerralla, se tulee turhan kalliiksi. Kannattaa miettiä, mitä aineita perheessä kuluu paljon: leivotaanko paljon pullaa tai tehdäänkö lettuja (vehnäjauhot) vai keitetäänkö joka aamu puuro (mieluisat ryynit). Tehdäänkö tonnikalapitsaa vai laitetaanko makaroonilaatikkoa. Kannattaa listata mielessä ne tarvikkeet, joita usein tarvitaan.

Ja kun kaupassa seuraavan kerran vehnäjauhot on n. 50 centtiä kilo tarjouksesssa, niin silloin ostetaan varastoon isompi satsi. Tai kun makaroonia saa 4 tai 5  pussia eurolla niin silloin ostetaan koko satsi tai kaksi. Ja kun kananmunat on tarjouksessa, niin ostetaan paketti tai mieluummin kaksi.

Hintatietoisuus kaupassa vaatii hyvää näköä - tai silmälaseja mukaan. Hyllynreunan kilohintoja tarkkailemalla alkaa pyöryttää: yksiköhinnoissa on valtavia eroja. Kananmunilla voi olla melkoinen hintahaitari, samoin juustolla. Erilaisilla ryyneillä ja leseillä on isot hintaerot ja pakasteilla saattaa olla kertaluokkaa olevat hintavaihtelut. Kummallista on myös se, että esim. makaroonia ei kannata ostaa siinä isossa kilon pussissa: se on kilohinnalta halvempaa niissä pienissä normaalipusseissa.

Tällä hetkellä tuntuu, että marinoidut broilerinkoivet on tarjouksessa lähes joka kaupassa, olen nähnyt tarjoushintaa 1,49 - 1,98 euroa kilolta halvimmillaan. Tuo raaka-aine tunnu houkuttelevalta, mutta jos tilanne vaatii, siitä saa ihan kelpo ruokaa.

Broilerinkoivet uunissa

Marinoituja broilerin koipireisipaloja vähintään 1 kpl / hlö

Uunipelti tai vuoka voidellaan kevyesti ja koivet ladotaan vierekkäin nahkapuoli ylöspäin.

Uuni lämmitetään 250 asteiseksi ja koipia paistetaan tällä kovalla lämmöllä kunnes ne ovat  kauniin ruskeat ja rapeakuoriset (n. 20-25 min). Lämpö lasketaan 175 asteeseen ja jatketaan kypsennystä vielä n. puoli tuntia, jotta koivet ovat varmasti läpikypsät.

Näin valmistaen koivet ovat yhtä rapeat ja tuoksuvat kuin ne kaupan grillissä valmistuvat broiskut, joiden ohi mennessä alkaa aina kuola valua vaikkei olisi paha nälkäkään.

Lisänä voi tarjota riisiä, leipää sekä jotain kasvista (tomaattia, kurkkua, salaattia) tai vaikkapa ananaspaloja.

Uunipellille valunut rasva ja mahdollisesti syömättä jääneet broilerin osat ilman luita (!!!)voi laittaa koiranruokaan, mikäli perheessä on musti. Tai rasvan voi käyttää keiton tai kastikkeen pohjana tai vaikkapa seuraavan päivän vuokaruoan mausteena kanaliemikuution korvikkeena.