Pitsa on yksi niitä kivoja ruokia, joissa mielikuvituksella ei ole äärtä ,ei rajaa. Pitsaan voi laittaa melkein mitä vaan mielihalujen, budjetin  ja/tai kaapin sisällön mukaan. Alkujaan italialainen "perinneruoka" on muuntunut moneen maahan ja kulttuuriin omanlaisina alalajeinaan.  Itse teen pitsaa joskus suunnitelmallisesti eli hankin tarpeet tietynlaiseen pitsaan; useimmiten kuitenkin huomaan kaapissa muutaman jo ikääntyneen tomaatin... ja siitä se idea lähtee...

Pitsataikina on helppo tehdä. Tarvitaan 2 dl vettä, pussi kuivahiivaa (tai 1/2 palaa tavallista hiivaa), n. 5dl vehnäjauhoa, pari teelusikallista suolaa, ripaus sokeria sekä reilu loraus ruokaöljyä. Tästä taikinasta saa uunipellin kokoisen pitsapohjan  (muistathan hiivan käytön: tavallinen hiiva kädenlämpöiseen veteen, kuivahiiva lämpimämpään, n. 42 asteiseen veteen ja ripaus sokeria mukaan herättämään hiivan). Taikina vaivataan kunnolla ja laitetaan nousemaan lämpimään paikkaan ja kun on noussut vähintään kaksinkertaiseksi, voi alkaa kaulita pohjaa.

Otetaan taikina astiasta ja vaivataan sitä vielä alustaa vasten. Kaulimella tai vaikka (pestyllä ja jauhotetulla) tyhjällä pullolla kaulitaan taikinaa keskikohdasta ulospäin ja taikina alkaa venyä. Pitää pitää mielessä, minkä muotoinen ja kokoinen pelti on ja venytellä ja kaulita taikinaa siihen malliin. Siirretään pohja uunipellille leivinpaperin päälle ja vielä siinä voi taikinaa venytellä. Ei ole hyvä leikellä taikinaa kappaleiksi ja liittää yhteen, pohja vuotaa liitoskohdista, taikinaa on helppo venyttää.

Pitsassa on useimmiten perustana tomaattipyre tai tomaattimurska. Tomaattimurskan päälle voi sitten latoa "sitä  mitä kaapissa on".  Pitsaan voi laittaa mukaan myös "eilisen tähteitä", vaikkapa kastikkeen loput tai ylijääneitä lihapullia, kanaa tai kalaa.  Itse teen pitsaan usein "raitoja" sen mukaan, mistä kukin tykkää.  Päällimmäiseksi tulee ohuita tomaattiviipaleita ja juustoraastetta. Oregano on pitsan perusmauste,  myös valkosipulia käytetään mieltymysten mukaan.

Suomalainen versio pitsapohjasta tehdään ruiskuoreen vaihtamalla puolet jauhoista ruisjauhoon. Pitsa on helppo valmistaa pelkistä kasviksistakin. Jos käyttää jauhelihaa tai broilersuikaleita, ne tulee kypsentää paistinpannulla ennen pitsaan lisäämistä.

Pitsa paistetaan kuumassa  uunisssa (250 astetta) kunnes on tirisevä ja kauniisti ruskistunut.