Leipomotuotteiden híntojen sanotaan lähtevän nousuun, tai vielä suurempaan nousuun kuin mitä tässä nyt on jo nähty.

Siis varustautumaan. Leipäkoneita näkyy vielä uusio-markkinoilla, vaikkakin niiden hinnat on nousseet viime kevään 3-5 eurosta alkaen 10 eurosta ihan 50 euroon asti. Joka tapauksessa, jos leipää taloudessa kuluu, niin jonkin verran leipäkoneeseen kannattaa sijoittaa. Siis jos...

Leipäkoneen käyttö vaatii suunnitelmallisuutta ja kärsivällisyyttä. Leivän valmistuminen kestää keskimäärin neljä tuntia ja silloinkaan se ei ole vielä ihan syötävissä, kun on hillittömän kuumaa ja kasaan menevää. Itse tein ensimmäiset epäonniset leipäkokeiluni, kun ajattelin, että aamulla on kivaa saada juuri paistettua leipää. Siis ajastin koneeni niin, että leipä oli valmista kello 6 aamulla. Niin me sitten herättiin ja yritettiin leikata sitä tulisen kuumaa ja pehmeää leipää aamukahvilla. Ei siitä tullut kuin paha mieli.

Leipäkone pitää muistaa täyttää ja ajastaa illalla. Ja leivän pitää valmistua pari tuntia ennen kuin sitä aletaan nautttia, tai se ei ole nautinto. Suunnitelmallisuutta vaatii se, että konetta  pitää käyttää kurinalaisesti. Turha itkeä aamulla, jos ei illalla ole ollut viitseliäs.

Yöllä kodin täyttää ihana leivän tuoksu, siihen herää itse ja koiratkin, jotka tulee kumman levottomiksi suloisesta hajusta

Leivän hinta on murto-osa kaupan leivästä riippuen tietenkin leivän laadusta, mutta etenkin ihania lese-siemen-ryyni-leipäsiä saa varmasti paljon halvemmalla kilohinnalla kuin kaupan erikoisleipiä. Ja parasta on se, että voi viritellä itselleen sellaisen leipäohjeen mistä itse tykkää.

Normaalin kokoisen leipäkoneen normaali lataus on seuravanlainen

2 dl  vettä

ripaus sokeria

hieman suolaa

2 tl kuivahiivaa

5 dl jauhoa (vehnäjauhoa tai sämpyläjauhoa, osan voi vaihtaa rukiiseen)

(leseitä, ryynejä, siemeniä tms. mielihalujen mukaan)

(loraus ruokaöljyä)

Siis, huomenna on sunnuntai ja jos oman leivän tekeminen kiinnostaa, niin eikun huuto.net'tiin tai kirppareille, jospa sieltä oma leipomo löytyis. Koneen kunto kannattaa tarkistaa ja katsoa, että osat on mukana ja mieluummin käyttöohjekirjakin.  Toisaalta, useimmat myynnissä olevat koneet  on tosi vähän käytettyjä, lahjaksi saatuja, joita ei oikein koskaan ole viitsitty käyttää;)