Ruoanvalmistus on jossain määrin välinelaji. Joitain perusvälineitä tulee tavallisenkin ruoan valmistamiseen olla, hienoudet on sitten erikseen.

Hyvän kotiruoan valmistuksessa kunnollinen valurautapata on oivallinen väline. Pienen perheen tarpeisiin  riittää pienikin pata tai  sittense voi olla suurempi, jossa tehdään ruokaan pakastettavaksi asti. Valurautapadan tekee ylivoimaiseksi valmistusastiaksi se, että siinä voi sekä ruskistaa että hitaasti hauduttaa ruoan, samassa astiassa.

Hyvän valurautapadan löytää hyvällä onnella ja pienellä sinnikkäällä etsimisellä kirpputorilta tai uusiokeskuksesta edullisesti (5 euroa - 15 euroa). Padan voi kunnostaa itse käyttökuntoon: pesu vedellä tai ehkä laimealla tiskiaineliuoksella ja harjalla, sitten kuivaus hyvin. Pata voidellaan sianihralla ja laitetaan kuumaan uuniin  ja "poltetaan" rasva kiinni pintaan. Ja pata on kuin uusi.

Padan ylivoimaisuus ruoan haudutuksessa perustuu siihen, että kaikki raaka-aineiden nesteet jäävät ruoan liemeksi ja maustavat ja maustuvat keskenään eikä ruoka pääse aloittelijallakaan kuivumaan. Ainoa mitä pitää muistaa on se, että varsinaisen ruskistusvaiheen jälkeen levyn lämpötila lasketaan haudutuslämpötilaksi.

Kaalipata

ruskistetaan 400 g tarjousjauhelihaa (alle 3 euroa paketti) padassa pienessä määrässä rasvaa tai öljyä, siirretään hetkeksi sivuun kulhoon

pilkotaan kaalinpää (alle 1 euro kilo) ensin viipaleiksi, sitten viipaleet suíkaleiksi ja  lisätään pataan kuumaan rasvaan tai öljyyn vähän kerrallaan ja sekoitellaan esim. puukauhalla tai muulla lastalla, ettei pala pohjaan

4 porkkanaa  raastetaan tai suikaloidaan pieniksi suikaleiksi ja sekoitetaan kaalin sekaan

kun kaali alkaa hieman kypsyä, lisätään pari desiä vettä, annetaan kiehahtaa

sekoitellaan kaali-porkkanamassaa ja lisäillään vettä sekä lihaliemi- tai kanaliemikuutio sekä loraus soijaa

lisätään 3 dl riisiä kaali-porkkanan sekaan ja sekoitetaan

kun seos on kiehahtanut, vähennetään levyn lämpötila haudutuslämpötilaksi (2 tai 3)

lisätään ruskistettu jauheliha ja sekoitellaan kaalipataa silloin tällöin, sekä lisätään vettä, mikäli massa tuntuu kuivalta  (riisi imee itseenä melko paljon vettä)

haudutusaika vähintään  1 tunti, kaalipata muuttuu maukkaammaksi mitä pitempään hauduttaa