Eineslihapullat on edullisia, kuten on aiemmin todettu ja kyllä niistä saa ihan kelpo aterian sooseineen. Mutta tänään tehdään oikeita lihapullia niinkuin mummo tai äiti niitä teki.

Tarvitaan

- tarjousjauhelihaa 400 g (n. 3 euroa)

- (yksi sipuli, kuorittuna, silputtuna)

- 1-2 kananmunaa

- korppujauhoa  1dl tai (kuivaa) vaaleaa leipää viipale tai kaksi

- (keitetty peruna raastettuna tai 1dl perunamuusijauhetta)

- suolaa, pippureita, valkosipulipulvelia, soijakastiketta

- vettä tai maitoa

- öljyä tai margariinia paistamiseen

- vehnäjauhoa

Kulhoon kaadetaan noin desi vettä, johon korppujauho tai silputtu leipä  ja peruna lisätään ja annetaan vettyä hetki. Lisätään jauheliha, kananmuna ja  mausteet ja sekoitetaan.

Kuumennetaan paistinpannulla pieni määrä rasvaa. Kuullotetaan sipulihake rasvassa. Sipulin tulee vain hieman kypsyä ja muuttaa väriään kuultavammaksi, ei ruskistua. Paistunut ja ruskistunut sipuli on kitkerää. Lisätään kuullotetut sipulit jauhelihamassaan ja sekoitetaan.

Itse varaan tässä vaiheessa aina viereen pienen kulhon vettä. Veteen kastetuissa käsissä pyöritellään jauhelihamassasta halutun kokoisia pyöryköitä. Lihapullien tulee olla läpikypsiä, joten pienet pullat kypsyy takuuvarmemmin ja nopeammin ja pyörii helpommin pannulla.

Kuumennetaan paistinpannulla pieni erä rasvaa. Paistetaan lihapullia pienissä erissä kuumalla-kohtalaisella lämmölla. Pyöritellään pullia pannulla paiston aikana, joko pannua heiluttamalla levyn päällä tai haarukalla auttaen.

Kun pannullinen on paistettu, siirretaan valmiit sivuun puhtaaseen kulhoon. Pannulle kaadetaan loraus vettä (muutama ruokalusikallinen), kaaputellaan pannun pohjalta maut mukaan ja liemi kaadetaan pannu kerrallaan talteen kattilaan.

Paistetaan pullat näin pienissä erissä kaikki valmiiksi. Viimeisen pannullisen jälkeen lisätään huuhdellulle pannulle 2 rkl oljyä tai rasvaa ja lisätään siihen 2 rkl vehnäjauhoa. Sekoitetaan jauhoa koko ajan, ruskistetaan jauhot kauniin ruskeiksi ja kun haluttu väri on saatu, siirretään pannu levyltä (tämä siksi, että loppuvaiheessa jauhon ruskistuminen nopeutuu ja yhtäkkiä jauhot on jo tumman palaneet ja toiseksi siksi, että kun lisätään nestettä seuraavassa vaiheessa, liian kuuma jauho- nesteseos kiehuu kuplien yli reunojen ja ympäri hellaa) .

Kaadetaan kattilassa olevat pannunhuuhteluliemet  siivilän läpi pannulle jauhon sekaan ja sekoitetaan kastike tasaiseksi.  Siirretään pannu takaisin levylle ja kuumennetaan. Maistellaan ja maustetaan kastiketta soijakastikkeella, (suolalla) ja pippureilla sekä kermalla/maidolla, jos niin halutaan. Lisätään lihapullat kastikkeeseen, annetaan kiehahtaa ja jätetaan maustumaan pienelle lämmölle vielä n. kymmeneksi minuutiksi. Jos kastike alkaa kuivahtamaan, lisätään vettä tai maitoa ja sekoitetaan. Kastike saa lisämakua lihapullista, kun antaa hautua näin hetken aikaa.

Vanhaan aikaan korppujauhot ja keitetty peruna olivat taikinassa lihan jatketta, saatiin pienemmällä määrällä lihaa enemmän lihapullia. Mutta, olen joskus tehnyt lihapullia ilman näitä lisukkeita, eivätkä ne maistuneet lainkaan yhtä hyviltä.

Lisänä keitetyt perunat, perunamuusi tai vaikka keitetty makarooni.