<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-language:EN-US;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Olin vielä kymmenen vuotta sitten täysin puhdasoppinen, äitini opettama, tuoreiden kasvisten ja vihannesten käyttäjä. Siis ostin kaikki perunat, porkkanat, parsakaalit jne. tuoreina. Pienessä perheessämme tuppasi vain usein käymään niin, että jo äskettäin ostetut porkkanat oli jää-viileäkaapin vihanneslokerossakin käyneet hieman pehmeiksi ja nahkeiksi ja paljon oli vielä jäljellä. Appeni ruokataloutta hoidin oman kodin ohella kuutisen vuotta ja ensimmäiset neljä vuotta kuorin ja kuutioin perunat ja porkkanat alusta alkaen; perustelin sen sillä, että kyllä vanha ihminen tunnistaisi, jos puolivalmiista tekisin.

 

Muttamutta. Loppui aika ja jaksaminen. Ja tutustuin paremmin pakastealtaan puolivalmisteisiin. Siis kasvis- ja juuresraakapakasteisiin, jotka ei ole ihan raakaa vaan hieman esikypsennettyä, ”ryöpättyä”.

 

Ja tapahtui kaksi asiaa: ruoanlaitto apen talouteen nopeutui ainakin puolella ja poisheitettävää tuoretuotetta ei taloudessamme enää tullut. Pakkasessa oli ja on yhä aina niin porkkanaa, parsakaalia, hernettä kuin keittojuureksiakin ym. suurissa pusseissa. Ruokaa laittaessa otan sulamaan aina tarvittavan täsmäerän.   

 

On asia erikseen ruveta kokkaamaan todella ajatuksella ja sydämellä ja tehdä oikein gourmet’a. Silloin ostetaan tuoretta ja esivalmistellaan ja kypsennellään ajan kanssa ja mietitään vielä mausteet ja lisäkkeet viimeisen päälle. Mutta se myös maksaa. Ja arkiruoanlaiton tulee olla taloudellista.

 

Toki on tarjouksia. Välillä saa edullisesti tuoretta parsakaalia. Tai tomaatti on joskus tosi halpaa. Mutta pääosin vihannekset ja kasvikset ovat tolkuttoman kalliita varsinkin näin talviaikaan. Silloin mielestäni voi täyttää ruoan kasvisosuutta raakapakasteilla. Kyllä suomalaiset ja muutkin suomessa myytävät tuotteet on sen verran laadukkaita.

 

Eikä edes appeni, vanha mies, moittinut ruokani laatua vaikka vaihdoin tekotapaa. Kaalipadan sentään valmistin hänelle aina alusta alkaen ja haudutin pitkään ja hartaasti.