Koko päivän olen taistellut itseni kanssa ja nyt hävisin: tämän maanantain keitto on hernerokka. Tai siis oikeesti tiistain, kun sen rokan teko kestää yön yli. Tai sitten ei. Kaikilla palstoilla on tänään ruokana  hernekeitto, jokapaikassa tarjotaan huomenna hernekeittoa. Siis miksi minäkin - tai miksi en.

Hernekeitto on edullista ruokaa. Tekee sen miten tahansa.

Pitkän kaavan mukaan: laitetaan puoli kiloa (= puoli pussillista) herneitä likoon isoon kattilaan noin kahteen litraan vettä edellisenä iltana.  Seuraavana päivänä keitetään herneitä pitkään, vähintään yksi tunti siinä samaisessa liotusliemessä.  Kun herneiden  kuoret alkaa irrota ja herneet alkaa muhiintua liemeen, ollaan jo pitkällä. Nyt keittoon voi lisätä 300 g savupalvikinkkua pieninä kuutioina (kaikkine mahdollisine rasvoineen ja kuorineen!!!) tai  vaikka paketin pekonia suikaleiksi leikattuna. Maustetaan suolalla, meiramilla tai oreganolla. Ja keitetään ainakin tunti lisää. Itse keitän rokkaa kaikkiaan ainakin 2,5 - 3 tuntia ja silloin se alkaa olla jo samettisen pehmeää.

Lyhyen kaavan mukaan: ostetaan tarjoushernekeittoa 1-2 purkkia. Kattilan pohjassa kuumennetaan palvikinkkukuutioita tai savupekoniviipaleita niin, että maku ja rasva alkaa irrota.  Lisätään kattilaan ohjeen mukaan vettä ja hernekeittotiiviste. Kuumennetaan, annetaan kiehua hiljalleen pikkasen, maistetaan maku ja suola, maustetaan tarpeen mukaan.

Tarjotaan sinapin kera. Ruisleipä maistuu myös.

HYVÄÄ LASKIAISTIISTAITA!  toivottaa Lumo