Horsmaa sanotaan rentun ruusuksi. Toisaalta nuorta horsmanversoa verrataan tuoreeseen parsaan.
Keräsin aamulla n. 15-20 cm korkeaa horsman versoa n. puoli litraa. Ryöppäsin versot nopeasti, kaadoin keitinveden pois ja huuhtelin kylmässä vedessä.
Maistelin versoja sellaisenaan, sitten pienellä suolalla maustettuna ja vielä dippasin partajogurttiinkin. Maistuu hyvältä, itse asiassa paljon maukkaammalta kuin tavallinen parsa. Tätä 'teko'parsaa voi hienosti käyttää lisukkeenä ruoka-annoksessa, ehkä ripaus suolaa, nokare voita tai muutama pisara sitruunaa voisi olla mausteena. Tai pikkuisen maustettua tuorejuustoa.
Jamie Oliver (jees, ihailen tuota nuorta levotonta hurmurikokkia;) teki tässä kevättalvella ohjelmassaa parsapiirasta. Hän teki sen hienosti filo-taikinaan, jolloin kuori ei ollut pääosassa; filo piti hyytyvän piirasmassan vain koossa.
Matkin nyt hieman Jamieta, mutta taikinaksi teemme tavallisen quiche-taikinan
100 g rasvaa
2 dl jauhoa
3 rkl vettä
- sekoitetaan sitkeäksi taikinaksi, levitetään normaalikokoisen piirasvuoan pohjalle
Täytemassa
- 3 keitettyä perunaa raastettuna
- 3 munaa
- 1 - 1,5 dl kermaa tai maitoa
- 2 dl raastettua kermajuustoa ja/tai cheddaria
- loraus soijakastiketta
- (suolaa, pippuria jos haluaa)
* täyteaineet sekoitetaan keskenään ja massa kaadetaan vuokaan
Pinnalle asetellaan horsma-parsat vieriviereen viuhkaksi vaikkapa joka toinen toiseen suuntaan. Lopuksi pinnalle ripotellaan vielä hieman juustoraastetta.
Paistetaan uunin alaosassa (1/3 korkeudella) 200 asteessa n. 20 min siis kunnes massa on hyytynyt ja pinta saanut hieman ruskeutta.
Piiraan voi valmistaa pitkulaiseen vuokaan, jolloin horsma-parsat saa suoraan vierekkäin. Keitetyn perunan tilalla voi käyttää myös raastettua kesäkurpitsaa. Peruna on kuitenkin tässä ohjeessa hieman maukkaampaa.
Pitää varmaan kokeilla vielä ryöpatun horsmanverson pakastamista syksyn pimeiden iltojen iltapalavaraksi.
Kommentit