tai jotain sinne päin sanoi Uuno Turhapuro elokuvassa. No kysymys oli makuasiasta, Uunon mielestä ruoka ei maistunut miltään ilman soossia ja sillä selvä.

Kastikkeiden teko on tavallaan taitolaji, mutta sitä voi harjoitella. Ja vaatimattomankin ruoan saa maistumaan kastilla. 

Olen alkusanoissani suurella suulla sanonut, että tässä blogissa harrastetaan ruoanlaittoa aidoista raaka-aineista. Eineksiäkin on olemassa, ne on joskus edullisia ja niistä  saa parantelemalla  ihan kelpo ruokaa.

Yhtenä esimerkkinä eineslihapyörykät tai jauhelihapihvit. Pahvinmakuisia ja kuivia sanovat useimmat. Niin ovatkin. Muttamutta. Myös edullisia

Tehdäänpä aluksi perinteinen ruskea kastike. Kaksi ruokalusikallista margariinia ja/tai öljyä kattilan tai paistinpannun pohjalle, kun  on sulanut, lisätään 2-3 ruokalusikallista vehnäjauhoa. Vispilällä tai puulastalla sekoitetaan rasva-jauho -seosta, kunnes se pikkuhiljaa alkaa ruskistua. Kun alkaa ruskistua, tulee entistä tarkkaavaisemmin sekoittaa ja koko ajan ja tarkastella värin vaihtumista. Ruskistuminen nopeutuu, säntillistä sekoitusta ja juuri kun seos saa kauniin ruskean tasaisen värin, siirretään pannu tai kattila pois kuumalta levyltä.

Pannulle lisätään 3-4 desilitraa vettä, sekoitetaan tasaiseksi. Nestettä lisätään, niin kauan että kastike on sopivan paksuista. Siirretään pannu takaisin liedelle. Maustetaan joko lihaliemikuutiolla tai suolalla+pippurilla+lorauksella soijakastiketta. Maistellaan maku.

Kastikkeeseen lisätään paketti valmislihapullia, pyöritellään pullat kastikkeessa ja jätetään hautumaan pienellä lämmöllä (1-2) n. 20 minuutiksi. Lopuksi maistetaan vielä suola ja maku, maustetaan lisää tarpeen mukaan ja lisätään ehkä loraus kermaa tai maitoa.

Ja ihme on tapahtunut niille tavallisille kuiville eineslihapullille (79 centtiä tarjouksesta), ne on kuin uudestisyntyneet, täyteläiset ja ihan maukkaat. Ihan kelpo ruokaa keitettyjen perunoiden tai erityisesti perunamuusin kanssa, lisänä porkkanaraastetta ja suolakurkkua.