Peruspannukakkuun tarvitaan puoli litraa nestettä (maitoa, piimää, vettä, tuoremehua), pari kananmunaa, 3 dl vehnäjauhoa, pari teelusikallista suolaa, sokeria maun mukaan ja loraus ruokaöljyä. Ainekset vatkataan vispilällä sekaisin. Taikina kaadetaan paistoastiaan.

Pannari paistetaan leivinpaperin päällä uunipannussa eli siinä korkealaitaisella uunipellillä (jollei käytä leivinpaperia, tulee pelti öljytä tai voidella) 200 asteessa noin puoli tuntia.

Pannari on siitä kiva juttu, että siitä voi tehdä vaikka millaisia muunnoksia. Itse teen usein pannarin aamulla kattilan pohjaan jääneeseen kaurapuuron jämään: kattilaan vettä ja/tai maitoa, jatketaan kananmunalla ja lisäjauholla, maustetaan. Tulee puuronloput käytettyä ja maukasta pannaria.

Terveellisen pannarin saa, kun lisää jauhojen sekaan leseitä. Vanhoissa keittokirjoissa esiintyy "läskipannukakku"; itse en ihan läskiä ole käyttänyt, mutta joskus palvikinkkukuutioita suolaisessa versiossa. Myös paistettua jauhelihaa voi ripotella taikinaan ja silloin pannari salaatin kanssa muodostaa jo koko aterian. Suolainen pannari on hyvä retkieväs.

Makeisiin versioihin voi lisätä vaniljasokeria, omenakuutioita ja kanelia, säilykepersikkakuutioita tai vaikka pakastemarjoja.

Kauniin jälkiruoan saa, kun levittää pannarille vaikkapa omenasosetta, rullaa pannarin "kääretortuksi" ja leikkaa siitä reiluja viipaleita, lisänä voi olla vaniljajäätelöä.

Eli rohkeasti kokeilemaan: lopputuloksesta tulee joka tapauksessa pannukakku!